torstai 20. joulukuuta 2012

Ginigraavattu siikaherkku


Ihana jouluinen kalaherkku on Koti ja keittiö lehdestä viime vuonna jutusta Valkoisia makuja, löytämäni resepti Ginigraavattu siikaherkku, jonka toteutus on helppo:

noin 500 g siikafileetä nahkoineen
2 rkl merisuolaa
2 tl sokeria
2 tl roseepippuria
2-3 rkl giniä

Mätismetana:

1 rkl valutettua siianmätiä
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 prk (150 g) smetanaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Koristeeksi:

siianmätiä ja hienonnettua ruohosipulia

Poista siikafileestä pystyruodot nyppimällä. Ripottele fileen päälle suola, sokeri ja rouhitut roseepippurit. Valuta gini tasaisesti fileen päälle.

Kääri kala paketiksi voipaperiin ja anna maustua painon alla noin 8 tuntia tai yön yli. Leikkaa kala ohuiksi siivuiksi.

Sekoita valutettu mäti, hienonnettu ruohosipuli, smetana ja ripaus mustapippuria keskenään.

Asettele siikafileesiivuja tarjoiluastioihin tai -vadille ja nosta päälle mätismetanaa. Koristele mädillä ja hienonnetulla ruohosipulilla.

Guten Appetit!

Leena Lumi

*****

Ruokareseptit Leena Lumissa

24 kommenttia:

  1. Ginigraavattu! Jokunen aika sitten kirjoitin, miten en osaa syödä silakkaa. Mutta kaiken muun kalan kanssa onkin toisin ja siika on suurta herkkuani. Graavattua kalaa suorastaan rakastan.

    Vesi kielellä olen siis täällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ktja, en kehtaa tähän laittaa,montako kiloa meille on tulossa merisiikaa...;-) Meri ei tule kotiin ellei ole isin graavaamaa merisiikaa: lapset osaavat olla kovia, etenkin kaurislapset;-)

      Siika on kalojen kunkku! Sitten tulee kuha ja....

      Olen täysin samaa mieltä: Graavattuna kala on parasta!

      Niin minäkin...onneksi kohta saa tätäkin herkkua...

      Poista
    2. Tiedän kaurislapset. :) Meillä joulutyttö A on sellainen. <3

      t. Katja anonyymisti (töistä juuri lähdössä - nyt alkoi loma!)

      Poista
  2. Voih kun saisin kunnon merisiikaa ja vieläpä tällä tavoin valmistettuna. Täälläpäin sitä ei saa mistään, myyvät vain kasvatettua. Tai sitten järvisiikaa, joka ei ole läheskään niin hyvää.
    Hieno ohje vastaisen varalta, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, se on työn takana täällä Jyväskylässäkin. Mahdatkohan muistaa, että viime jouluna R. lähti tlevaa katastrofia ehkäistääkseen hakemaan joulukaloja Luvialta...sai samalla visiteerata anoppia yön yli.

      En aina tiedä onko meidän siika merestä villiä vai allaskasvatettua...villisiika on nykyään kuin jotain kultaa, jota saavat harvat, valitut ja ne, jotka ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Aina äidillä kuitenkin nautimme merisiikaa, aina.

      Eiväthän ihan kaikki maailman kalaohjeet voi mahtua samaan jouluun todellakaan. Minulla on nyt se sun kylmäsavulohiohje, sitten yksi uusi juttu yhdestä lehdestä, jonka säästän ensi vuoteen ja...

      Ole hyvä ja kiitos sinulle monista ihanista ruokavinkeistä!



      Poista

  3. Kauniin näköistä kalaa esillä sinulla, silmillä ihailen, kun ei tarvi suuhun pistää. .Oikein hyvää odottelun työteliäitä päiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummeli, kiitos ja muistan, että ei kalaa sinulle.

      Kiitos samoin! Yritänkin vähän alkaa raivata tätä kirjasto/tomistoani...

      Poista
  4. Kyllä sun täytyy näistä ohjeista se kirja kootan :) Onneksi kinkku on mulle joulun ykkösherkku, muuten surisin pyhät kala-allergiaani. Ja suklaa! Lähden metsästämään kookosrasvaa, joka jopa Cittarista loppunut, jotta saisin omatekoista riisisuklaata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annika, kunhan nyt ensin saisin koottua sen reseptit blogissani.

      Mulle ei enää ole. En tiedä, missä vaiheessa alkoi sika tökkiä, mutta ehkä se oli ne sikojen olosuhteet niissä ahtaissa tiloissa, kun katsoin sen yhden ohjelman. Ei vain mene alas. Yritän ottaa yhden siivun imelletyn laatikon kanssa, kun tänä vuonna ei ole kalkkunaa, koska se viimejouluinen kylmäsavu oli niin kuivaa.

      Minä tein kookoksesta linnuille ja oraville sen hasselpähkinäkakun. Kauheaa, miten suklaa maistuu hyvältä: Tämä on lopullisen tuhon tie.

      Poista
  5. Graavattuna lohta kiitos.herkkua, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maireanna, meillä on molempia graavattuna ja sitten vielä näitä mun kokeiluja...nam.

      Poista
  6. No voi että siikafileitä ostin juuri tänään, graavata ajattelin. Nyt sitten puuttuu tuo gini :(. Ehkäpä tänä vuonna riittää pelkkägraavi kun siikaa kuitenkin onnistuin saamaan. Naruskalta Sallasta, sain Ukan itsensä kylmäsavustamaa lohta ja sitten nuo sinun aiemmat kalaherkut, kyllä kelpaa. Nautinnon kruunannee tummat geishakonvehdit ja Ulla-Leena Lundbergin Jää.
    Nautinnollista Joulua sinulle Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiitsa, siis meillä molemmilla on monella sortilla kalaa. Sen päälle suklaata ja minulla monta kirjaa, mutta ei Jäätä. Luen kyllä parhaillaan suomalaisen naisen kirjoittamaa kirjaa, mutta se on niin erikoinen juttu, että taitaa sopia vuoden ensimmäiseksi kirjaksi ellen muuta mieltäni uuden vuoden alla...

      Kiitos samoin sinulle, Tiitsa♥

      Poista
  7. Näyttää niiiin hyvältä. Ottaisin vaikka heti iltapalaksi =)

    VastaaPoista
  8. Nami,tuosta voin vain unelmoida kun ei ole siikaa(pitää miettiä mikä kala olisi lähinnä sen tapaista..)

    VastaaPoista
  9. Minä olen graavikalan kanssa vähän vaikea tapaus, mutta ehkä se gini auttaisi asiaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna, niin oli paras ystävänikin, mutta äsken kun joimme joulukahvit yhdessä, hän kertoi jo noutaneensa kalat ja graavaa ne itse! Sinä ehdit vielä oppia;-)

      Gini auttaa aivan kaikkeen! Jo siirtomahallinnon palveluksessa olleet britit sen tiesivät.

      Poista
  10. Appetit tuli, mutta eipä löydy tästä huushollista siikaa. Äiti graavasi sitä aikanaan aina jouluksi, njam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, torille sitten vain tai sulla lie monta tasokasta kalakauppaa likelläsi.

      Siika on meillä se joulupöydän kunkku, ei sika;-)

      Maut tuovat myös mieleen muistoja...

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Unelma, tämä on todella hyvää. Täytyy seuraavaksi jouluksi taas löytää tai kehitellä joku kalaylläri.

      Poista